Sos Meksykanski!

08:42


Przedstawiam najlepszy (jednocześnie najłatwiejszy) sos domowej roboty. Nie wymaga on żadnych umiejętności kucharskich, jest bardzo tani i wystarczy na kilka obiadów.

Składniki:
  • 400g pieczarek;
  • 3 cebule;
  • papryka;
  • puszka kukurydzy;
  • puszka pomidorów;
  • troche przecieru pomidorowego;
  • ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, curry, papryka słodka).
Sposób przygotowania:
  • Paprykę, pieczarki i cebulę dusimy na patelni pod przykryciem, przy okazji doprawiamy solą, pieprzem i papryką;
  • pomidory kroimy w kostkę;
  • gdy już powyższe warzywa nam się uduszą wlewamy pomidory z przecierem;
  • dodajemy kukurdzę;
  • przyprawiamy ziołami prowansalskimi, curry i oregano;
  • wszystko dalej dusimy.




    Pragnę tylko zaznaczyć, że każdy może spokojnie pozmieniać przepis dodając do niego np. ananasa, czerwoną fasolę bądź inne ulubione składniki. Najlepiej gdyby sos przeleżał w lodówce do następnego dnia, wtedy przejdzie dobrze przyprawami i smak będzie o niebo lepszy. Polecam dodawać go do kurczaka i makaronu/ryżu. U mnie świetnie spisuje się z towarzystwem sera fety bądź mozzareli. Z tego przepisu wyszło mi około 5 obiadów.

    Smacznego!

Sprawdz tez inne posty o tej tematyce

8 komentarze

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy <3 Ten koniecznie będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Super, o sosach nie wiele osób pisze! (tyle tracić) W ogóle ostatnio dużo pysznych potraw nam tu serwujesz :D (jeszcze te cudowne zdjęcia, sama je robisz?) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ;) wygląda super, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, wygląda niesamowicie. Na pewno przepis wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię sosy ;) Na pewno wrócę do przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda :) Jak długo go można trzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja go trzymam nawet 5 dni :D i cały czas smakuje tak samo :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz! :)