Sos Meksykanski!
08:42Przedstawiam najlepszy (jednocześnie najłatwiejszy) sos domowej roboty. Nie wymaga on żadnych umiejętności kucharskich, jest bardzo tani i wystarczy na kilka obiadów.
Składniki:
- 400g pieczarek;
- 3 cebule;
- papryka;
- puszka kukurydzy;
- puszka pomidorów;
- troche przecieru pomidorowego;
- ulubione przyprawy (u mnie: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, curry, papryka słodka).
- Paprykę, pieczarki i cebulę dusimy na patelni pod przykryciem, przy okazji doprawiamy solą, pieprzem i papryką;
- pomidory kroimy w kostkę;
- gdy już powyższe warzywa nam się uduszą wlewamy pomidory z przecierem;
- dodajemy kukurdzę;
- przyprawiamy ziołami prowansalskimi, curry i oregano;
- wszystko dalej dusimy.
Pragnę tylko zaznaczyć, że każdy może spokojnie pozmieniać przepis dodając do niego np. ananasa, czerwoną fasolę bądź inne ulubione składniki. Najlepiej gdyby sos przeleżał w lodówce do następnego dnia, wtedy przejdzie dobrze przyprawami i smak będzie o niebo lepszy. Polecam dodawać go do kurczaka i makaronu/ryżu. U mnie świetnie spisuje się z towarzystwem sera fety bądź mozzareli. Z tego przepisu wyszło mi około 5 obiadów.
Smacznego!
8 komentarze
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy <3 Ten koniecznie będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Super, o sosach nie wiele osób pisze! (tyle tracić) W ogóle ostatnio dużo pysznych potraw nam tu serwujesz :D (jeszcze te cudowne zdjęcia, sama je robisz?) Buziaki :*
OdpowiedzUsuńDziękuje! :D Tak, sama :*
UsuńMniam ;) wygląda super, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPyszności, wygląda niesamowicie. Na pewno przepis wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńLubię sosy ;) Na pewno wrócę do przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :) Jak długo go można trzymać?
OdpowiedzUsuńja go trzymam nawet 5 dni :D i cały czas smakuje tak samo :)
UsuńDziękuje za komentarz! :)