Zdrowa konfitura jabłkowa - bez dodatku cukru.
07:05Składniki:
- jabłka - ilość dowolna, im więcej jabłek tym więcej konfitury;
- sok z wyciśniętej cytryny;
- cynamon - według upodobania.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obrać ze skórki, wykroić nasienie i pokroić w kostkę/plastry/ósemki;
- wrzucamy do garnka z 3 łyżkami wody by nie było problemu z przywieraniem do dna naczynia;
- gotujemy przez około 30 minut i dodajemy sok z cytryny i jak ktoś lubi cynamon;
- następnie pozostawiamy na 30 minut na wolnym gazie by jabłka powoli się rozgotowały, w międzyczasie mieszamy i rozbijamy jabłka;
- wkładamy do słoików i pasteryzujemy.
Pasteryzacja:
- Na dno garnka kładziemy ścierkę, ZALEWAMY CIEPŁĄ WODĄ by słoiki nie popękały (na wysokość 3/4 słoika);
- gotujemy na najmniejszym ogniu, od momentu wrzenia przez 15-20 minut.
Czekamy aż konfitura ostygnie i możemy się zajadać.
Jest to bardzo fajne rozwiązanie gdy nie ma sezonu na truskawki/śliwki/wiśnie bądź inne owoce, jabłka są bardzo tanie, a sklepowe 100% dżemy kosztują ok. 8 zł (przy czym 2 kilo jabłek jakieś 2 zł). Dla mnie smak ma nieziemski, a przy okazji jest to zdrowa alternatywa.
Serdecznie polecam!
Serdecznie polecam!
8 komentarze
Ja ostatnio dorwałam dżem 100% owoców brzoskwiniowy w lidlu za 5zł :D Polecam! A takie konfiturki są najlepsze, chyba będę musiała coś takiego wykombinować, bo już się za nimi stęskniłam i smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńpyszności w sam raz na śniadanie w połączeniu z białym serem :)
OdpowiedzUsuńnie powiem, narobiłaś mi smaka! <3
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to jak się rozwijasz kulinarnie i fotograficznie, naprawdę ciekawie się Ciebie czyta
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak ciepłe słowa :)
UsuńPiękne zdjęcia, super pomysły. pięknie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Zawsze brakuje mi takiej konfitury do różnych słodkich śniadań i wszystko robię na bieżąco. Lecę zrobić sobie zapasy :)
OdpowiedzUsuńMała uwaga: zmieniłbym czcionkę, bo w obecnej r jest mocno nieczytelne - konfitura wygląda jak konfitwia a tytuł bloga jak "Be yowiself ...."
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz! :)